Borås kommuns information till fastighetsägare ”Klipp häcken”
Här kan du läsa om vilka krav som ställs på dig som fastighetsägare för att växtligheten på din tomt inte skall skymma sikten eller försvåra framkomligheten för trafiken.
Plantering av buskar, träd och häckar är ett bra sätt att rama in tomten och få ett trevligt skydd mot insyn. Men det är lätt att glömma bort att när grönskan breder ut sig kan den skymma sikten och göra framkomligheten sämre på gång- eller körbanor. I plan- och bygglagen 8 kap. §§ 9-10 samt väglagen § 53 stadgas att fastighetsägaren ska se till att växtligheten på tomten inte skymmer sikten eller medför andra problem för trafiken.
Tar växtligheten överhanden kan du bli indirekt skyldig till trafikolyckor – Klipp häcken! Vintern är den lämpligaste tiden att beskära träd och buskar.
Fri sikt i gatukorsning
Kraven på fri sikt i gatukorsning är att fordon på kollisionskurs ska hinna stanna. Hur lång bromssträckan blir beror bland annat på väglag, hastighet, reaktionstid och vägens lutning.
I dokumentet ”Klipp häcken” försöker vi visa den sikt som normalt behövs i några olika typer av gatukorsningar. Inom de markerade ”sikttrianglarna” bör häckar och buskar (eller plank) vara högst 0,8 meter höga. Enstaka smala föremål till exempel trädstammar kan få vara högre.
Framkomlighet längs gång- och körbanan
Häckar och buskar får inte inkräkta på gångbanans bredd och ska klippas i tomtgränsen. Vid nyplantering bör detta beaktas. Trädgrenar får inte sticka ut över gångbanan på lägre höjd än 2,5 meter och cykelbana 3,2 meter.
Över körbanan ska den fria höjden vara 4,6 meter. Trädgrenar som hänger lägre ner över gång- eller körbanan ska sågas av. Vegetationen får inte heller skymma vägmärken eller gatubelysning.
Läs mer om häckar och buskar på Borås Stads hemsida
Läs om fastghetsägarens ansvar under årstiderna på Borås Stads hemsida
Sjömarkens vägförenings ansvar för röjning
Det är föreningen som väghållare som ansvarar för all röjning inom vägområdet. Det är alltså föreningen som ska se till att detta görs och betala kostnaderna för det.
Man kan dock tänka sig att föreningen tar ett stämmobeslut om att arbetet ska utföras av respektive fastighetsägare längs dennes fastighet för att hålla kostnaderna nere, men om någon vägrar kan styrelsen inte tvinga dem. En medlem kan aldrig åläggas arbetsplikt, bara åläggas att betala de kostnader föreningen har fördelat enligt gällande andelstal. Om en eller flera vägrar röja får alltså föreningen bekosta detta längs de fastigheterna och kostnaden fördelas på samtliga medlemmar enligt andelstalen.
Om det finns önskemål från några fastighetsägare att de vill röja själva för att få det snyggare utfört så kan styrelsen gå med på detta. Det är dock viktigt att styrelsen och fastighetsägarna i förväg är överens om hur mycket som ska tas bort.

Över körbanan ska man hålla fritt upp till 4,6 meters höjd. Över dikesområdena gäller att man ska ha fri sikt även från förarplatsen i stora fordon. I praktiken innebär det upp till ca 2,5-3 meter över körbanas nivå. Se också till att ha fri sikt för vägbelysningen så att ljuset faller på vägen och inte hindras av träd och grenar.